"Kitchen Table Series" : Shortfilms over vrijheid

Een reeks van korte internationale films die letterlijk een kijkje in de keuken geven van families uit verschillende landen en culturen. In een intieme setting delen (klein)kinderen en (groot)ouders hun persoonlijke beleving van vrijheid. Bekijk hier de verhalen uit o.a. Zuid-Afrika, Chili, Indonesië, Polen, Spanje en Egypte en stuur ons ook jouw persoonlijke keukentafel gesprek in!


Jan Terlouw en Leila Prnjavorac in gesprek met 8 studenten

Jan Terlouw en Leila Prnjavorac in gesprek met 8 mbo-studenten uit heel Nederland over de betekenis van vrijheid en onvrijheid. Deze film is voor het eerst volledig opgenomen via videobellen; tegelijkertijd in 11 keukens verspreid over Nederland. Singer-songwriter Mingue verzorgt de muziek.

About Freedom zou eigenlijk op tour gaan met live-events in het land en twee nieuwe films maken. Door de maatregelen in verband met de coronacrisis heeft About Freedom de plannen verruild voor een online variant. Het programma is onderdeel van het educatieprogramma 75 jaar Vrijheid in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei met steun van het ministerie van VWS.

Bekijk de film

About Resistance, Jaap en Hussam

Jaap Rus (95, Nederland) ontmoet Hussam Eesa (30, Syrië), beide kwamen in verzet tegen een onderdrukkend regime. Jaap spioneert voor het verzet tijdens WO2, ruim 75 jaar geleden. Hussam is actief in een illegaal netwerk van burgerjournalisten in Raqqa, Syrië van 2012 tot 2015. In 2015 vlucht hij naar Europa.

Bekijk de film

About Resistance, Gusta en Judith

Gusta Olivier Vonk (89, Nederland) ontmoet Judith Ndukwu (31, Nigeria), beide stonden op tegen onderdrukking met gevaar voor eigen leven. Gusta is koerierster van de illegale krant De Waarheid tijdens WO2. Judith komt op voor rechten van LHBT-ers in Nigeria.

Bekijk de film

Compilatie

Een korte sfeerimpressie van de shortfilms over vrijheid uit de Kitchen Table Series

Bekijk de film

Barbara van den Bogaard, Gerbert Toes

Marokko

Filmmaker Ahmed Said Kadiri vertelt het verhaal van Abdelmalek El Andaloussi (singer / songwriter en ex-activist) in de tijd van het regime van Hassan II. Via zijn muziek stelde hij de onderdrukking van een hele generatie aan de kaak en werd opgepakt. Jaren later ontmoet hij Hamid El Hadri, frontman van de beroemde Marokkaanse band Mazagan. Samen nemen ze het nummer Mektoub Zaman op. Een song over vrijheid…

Bekijk de film

Ahmed Said Kadiri, Abdelmalek El Andaloussi, Hamid El Hadri

Polen

De Poolse Julia Giesman praat met haar oom Marian Slowinski en haar tante Jozefa Slowinska over het leven na de Tweede Wereldoorlog en het communisme in Polen.

Bekijk de film

Lucas Jendrejevsky, Piotr Kochhanski en Adam Kawecki

Chili

Martin Tomás Barros Menenes gaat met zijn grootvader Roberto Manuel Barros Gonzales in gesprek over de tijd dat de dictator Pinochet aan de macht was in Chili. Is Chili vrij?

Bekijk de film

Rodrigo Barros, Carlo Pontiggia, Fabio Espinoza, Alfonso Urtubia, Soledad Barros en Sala

Nederland

Yvonne Raeijmaekers stelt vragen aan haar grootmoeder An Dirven en aan de broer van An, Jan Bachman, over het gevoel van bevrijding tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland.

Bekijk de film

Barbara van den Bogaard, Gerbert Toes en Joris Sluiter

Indonesië

In Indonesië spreekt Kezia Supit met haar grootvader Johan Alexander Supit over de tijd dat Indonesië een kolonie was van Nederland, de Japanse bezetting en het veroveren van vrijheid daarna.

Bekijk de film

Wim Berlinawan, Akmal Fauzan, Adhe Nugraha en Fajar Trilaksono

Zuid-Afrika

Tatani Ndyalvan vertelt zijn zoon Rodney Ndyalvan en zijn kleinkinderen Bulelani Ndyalvan en Inathi Ndyalvan over hoe hij zijn vrijheid ervaart als Nelson Mandela in 1994 de eerste zwarte president van Zuid-Afrika wordt.

Bekijk de film

Nawaal Deane, Wandile Tonqa en Salam

Egypte I

In Egypte hebben Ahmed Fadl Allam en Alham El Saiyad een gesprek met hun zoon Ramy Ahmed Fadl over de Egyptische revolutie. De Egyptenaren strijden nog altijd voor hun vrijheid.

Bekijk de film

Neveen Shalaby, Mahmoud Al Araqy, Moselm El Housany en Neerhan Sany

Spanje

Maria Micola Jardi praat met haar dochter Maria Dolores Jardi en kleindochter Eva Cabré Vives: een aangrijpend verhaal over de tijd dat dictator Francisco Franco aan de macht was in Spanje.

Bekijk de film

Toni Navarro, Ariadna Costa en Simon Muñoz

Egypte II

In deze update van de eerdere short film van Egypte, vertellen Ramy Ahmed Fadl en zijn echtgenote Nehar Serry over de ontgoocheling na de Egyptische revolutie.

Bekijk de film

Neveen Shalaby, Mahmoud Al Araqy, Moselm El Housany en Neerham Samy

Zuid-Afrika (special)

In deze special over Zuid-Afrika spreekt dichter James Matthews met Jazz zangeres Melanie Scholtz over hoe James vocht voor zijn vrijheid tijdens het apartheidregime en hoe hij de vrijheid nu ervaart.

Bekijk de film

Nawaal Deane, Jonathan Caramanus, Lenore Cairncross

Suriname

Opa Russel vocht als vrijwilliger omdat hij anderen de bevrijding wilde doen voelen. Zijn zoon Romeo heeft samen gestreden voor de democratisering van Suriname, altijd met gebruik van het woord en niet het wapen.

Bekijk de film

Nancy de Randamie

Duitsland

Opa en oma Alberts vertellen hun dochter en kleinzoon het aangrijpende verhaal over hoe hun vaders moesten vechten aan de kant van de agressor, de Duitsers. Hoe is het om als land zelf bevrijd te worden terwijl de perceptie van ‘dader zijn’ alom heerst?

Bekijk de film

Alfred Alberts, Helene Alberts, Mareke Alberts Gedenk, Joost Gedenk. Productie: Maren Gedenk.

Egypte III

Neveen Shalaby regisseerde al twee keer eerder een shortfilm voor de Kitchen Table Series waarin het verhaal van haar vrienden Ramy en Nihar centraal staat. In deze editie volgen we Neveen Shalaby, de Egyptische filmmaker zelf, in haar strijd voor vrijheid en haar zoektocht naar liefde. Deze shortfilm uit de Egypte trilogie gaat op 23 april 2015 in première in het Humanity House in Den Haag.

Bekijk de film

Neveen Shalaby

Compilatie Oerol Terschelling II

Een korte sfeerimpressie van About Freedom op Oerol, deel II.

Bekijk de film

Uma Media