We belong together

Online première internationale zoomfilm About Freedom
donderdag 25 juni, 16.00 uur.

Openhartig delen ze hun ideeën over vrijheid: 8 jongeren op 4 continenten tegelijk, samen met Victor Ochen en Tracy Roosevelt met live muziek van Melanie Scholtz. Vanuit hun eigen huiskamers in Oeganda, Chili, Zuid-Afrika, Marokko, Verenigde Staten en Nederland. Deze korte docu gaat online in première op 25 juni om 16.00 uur.

Dit voorjaar heeft About Freedom de live-events en filmopnames verruild voor een online variant vanwege de maatregelen tegen het coronavirus. About Freedom is onderdeel van het educatieprogramma 75 jaar Vrijheid in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei met steun van het ministerie van VWS. 

“We belong together” -Victor Ochen

Het gesprek speelt zich af binnen de context van de wereldwijde lockdown als gevolg van het coronavirus die voor alle deelnemers aan het gesprek in meerdere of mindere mate geldt. Ze wisselen ervaringen uit, vertellen over hun familiegeschiedenis en delen hun ideeën over vrijheid of de wrede realiteit van het ontbreken daarvan.

Het gesprek is opgenomen op donderdag 28 mei. Op 25 mei was het nieuws naar buiten gekomen over de arrestatie van George Floyd waarbij hij door de politie gedood is. De demonstraties op diverse plaatsen in de wereld hadden nog niet plaatsgevonden.

U kunt de film vanaf donderdag 25 juni, 16.00 uur bekijken via onze facebook pagina en youtube.

Victor Ochen  

Victor Ochen (39) is een vredesactivist uit Oeganda en is Global Advisor to United Nations High Commissioner for Refugees. Tot zijn 21e leefde hij zelf in vluchtelingenkampen. Hij is oprichter van het African Youth Initiative Network (AYINET), een vredesinitiatief in Oeganda en is genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede in 2015.

Tracy Roosevelt 

Tracy Roosevelt (37) is advocaat in de Verenigde Staten bij een kantoor dat is gespecialiseerd in internationaal recht. Zij werkt mede aan het oplossen van (grens)conflicten tussen staten. Als vertegenwoordiger van de nieuwe generatie Roosevelts staat zij voor het gedachtegoed van haar familie: de Four Freedoms.

Melanie Scholtz 

Melanie Scholtz is een in Zuid-Afrika geboren jazz-zangeres en componist. Al vanaf haar vijfde speelt ze piano en zingt ze. In 2000 studeerde ze cum laude af als klassiek zangeres aan de Universiteit van Kaapstad. Melanie heeft samengewerkt met veel internationale jazzartiesten.
Zij ging in de shortfilm over Zuid-Afrika in gesprek met de beroemde vrijheidsdichter James Matthews https://vimeo.com/65567285

Jongeren
Athembile (Zuid-Afrika)
Fernanda (Chili)
Hamza (Marokko)
Kenza (Marokko)
Maaike (Nederland)
Max (Nederland)
Milagros (Chili)
Tshego (Zuid-Afrika)

Team About Freedom

Filmmakers: Barbara van den Bogaard en Gerbert Toes, programmaleiding: Lidwien Hupkens, zakelijke leiding: Peter Roepman, communicatie en pers: Ingrid Adriaanse en Annelies Diks-Krijgsman