About Freedom strijkt neer in de internationale stad van vrede en recht. Na een speciale bijeenkomst voor scholieren, opent het Humanity House aansluitend haar deuren voor iedereen die de vrijheid wil vieren.

Den Haag | 23 april | Humanity House

About Freedom was donderdag 23 april als onderdeel van de Haagse Vrijheidsweken te gast in het Humanity House met een speciale editie. Deze middag en avond presenteerde het festival over vrijheid de filmpremière van Egypte III in bijzijn van filmmaakster Neveen Shalaby. Voor de filmreeks ‘Kitchen Table Series’ regisseerde zij in totaal drie films over de vrijheid en onvrijheid in haar land Egypte. Met daarin de verfilming van persoonlijke verhalen van vrienden, familie en haarzelf in de zoektocht naar vrijheid tijdens en na de Egyptische revolutie.

Egypte
About Freedom for kids: Scholierenprogramma
In samenwerking met het Segbroek college vond deze middag een extra editie van About Freedom plaats voor de leerlingen van groep 7 en 8. Te gast in de keuken bij Petra Stienen werden zij getrakteerd op een levendige talkshow met twee Hagenaren die oorlog en onvrijheid van dichtbij hebben meegemaakt. Onder hen de heer de Jong, die de bevrijding nog helder op zijn netvlies heeft staan. “Het was een uitgelaten boel. Mensen vlogen naar buiten. Net als koeien die na een lange winter van stal gaan. Het wordt voorjaar, de deuren gaan open en ze vliegen eruit! De mensen dansten op straat, pakten elkaar vast”. Als symbool van vrijheid toont hij de leerlingen een affiche van de NSB. “Deze werden massaal verbrand na de bevrijding. Ik heb er één meegepikt. Een symbool van de vrijheid die we die dag hebben teruggewonnen”.

IMG_9124
Aansluitend werd de film Egypte III vertoond over het leven in Egypte na de revolutie. Wat filmmaakster Neveen vooral mee wil geven is: “Durf vrij te zijn in al de keuzes die je in je leven maakt. Ongeacht hoe groot of hoe klein deze keuzes zijn, ze maken wie jij bent”. De keukentafelgesprekken werden afgewisseld met live optredens van Ming en Ferry Verschuijl (80) van Music Generations. Een verrassend optreden van jong en ouder talent waarover nog lang werd nagepraat. Na afloop konden de leerlingen met elkaar en de gasten verder in gesprek over vrijheid onder het genot van the Taste of Freedom.

IMG_9181
Verzetsheld en verhalen van vrijheid

Ook het avondprogramma voor regulier publiek was goed gevuld. Te gast aan tafel was onder andere de Haagse verzetsheld Gerard Luijten. Van een verzetskrant bij mensen in de bus gooien tot het onklaar maken van een bunker van de Duitse bezetter, Luijten vertelt in detail over zijn verzetsdaden; het lijkt net alsof hij het gisteren heeft meegemaakt. Aan het publiek geeft hij mee de vrijheid te koesteren: “Kijk om je heen: wij ouderen hebben gevochten voor jullie vrijheid en voor de toekomstige generaties. Zij moeten het stokje van ons overnemen, maar ook weten wat het stokje betekent. Vrijheid kent ook zijn grenzen. Misbruik ze niet. Houd elkaar vast en geniet van de vrijheid en heel belangrijk, blijf met elkaar in gesprek!” Lees meer in het interview met dhr. Luijten in de Postiljon.

IMG_9375
Aansluitend te gast aan tafel was theatermaker Tjerk Ridder die vertelt over zijn project A Slow Ride – Sporen van Vrijheid. In 2010 reisde Tjerk met een caravan – zonder auto – vanuit Utrecht naar Istanbul onder het motto: ‘Je hebt anderen nodig om verder te komen’. In 2015 maakt hij een nieuwe reis door Europa, 70 jaar na de Tweede Wereldoorlog. Dit keer gaat hij op pad met een Belgisch trekpaard met daarachter een bijzondere multimediale studio. De reis heeft als doel mensen op zoek te laten gaan naar hun persoonlijke betekenis van vrijheid en aan te zetten om dit in hun leven te verwezenlijken. https://vimeo.com/118806039