About Freedom sluit haar vrijheidstour van 12 tot en met 21 juni af op Oerolfestival. Op het eiland wordt een Duitse bunker opgezocht om aan een mobiele keukentafel onder meer gesprekken te voeren over vrijheid.

Terschelling | 12 juni | Oerolfestival Terschelling

Als laatste bestemming deed de vrijheidskaravaan van About Freedom het eiland Terschelling aan. Op toepasselijke wijze streek het festival neer in het bunkercomplex dat tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdeel was van de TigerStellung iets ten oosten van seinpaalduin bij West. Het bunkercomplex deed destijds dienst als commandopost om de Duitse jagers vanuit Leeuwarden naar de vijandelijke vliegtuigen te sturen. Tien dagen lang werden hier korte films vertoond over vrijheid, afgewisseld met een dagelijkse talkshow en live muziek door onder andere zangeres Ming en het muzikale duo Sommerhus. Ontroerend, inspirerend en waardevol, zo oordeelden het publiek dat in grote getalen aan het programma deelnam. In totaal verwelkomde About Freedom op Oerol zo’n 4.500 bezoekers. Een groot succes!

De Bunker

Buiten 2 Buitenfilm 2
Het programma van About Freedom was als onderdeel van het Oerol festival opgenomen in het Expeditie programma over het eiland waarvoor bezoekers zich vooraf konden inschrijven. In de bunker ontvingen presentatoren Willem Bruls, Jannelieke Aalstein en filmmaakster Barbara van den Bogaard dagelijks nieuwe gasten aan tafel, waaronder theatermakers en kunstenaars. Ook gingen zij in gesprek met ‘eilanders’ die zelf de oorlog en de bevrijding van dichtbij hebben meegemaakt.

Jannelieke in gesprek Margje Mulder
Bekijk hier het programma van dag tot dag…

Naast gesprekken werd ook de smaak van vrijheid opnieuw ‘beproefd’ met heerlijke broodgerechten van fooddesigner Ralph Geerts en waren er live optredens van onder andere singer-/songwriter Ming (Ming’s Pretty Heroes) en Sommerhus om de vrijheid te vieren.

Bekijk hier de sfeerimpressies! Deel 1 en Deel 2

Sommerhus2 Ming The Big Hunger