Op zondag 1 maart 2015 hervat About Freedom de vrijheidstour langs in totaal twaalf steden die aan de historische route van de bevrijders liggen.
Venlo | 1 maart | Kunstencentrum, Goltziusstraat 21, Venlo
In een drukbezocht Kunstencentrum in Venlo stond zondag 1 maart het delen van verhalen over vrijheid en onvrijheid centraal. Aanleiding: de viering van de bevrijding van Venlo, vandaag precies 70 jaar geleden. Maar wat betekent die toen verworven vrijheid anno nu? In Nederland, maar ook daarbuiten?
Thema: Nederlands-Indië
In een intieme setting, aan de keukentafel, ontving Petra Stienen diverse gasten waar zij hun verhalen over vrijheid met elkaar en het aanwezige publiek deelden. Speciale aandacht was er vandaag voor Nederlands-Indië. Fotograaf Brendan van Beuken vertelt aan tafel over zijn bijzondere tentoonstelling: ‘Bevrijd: Veteranen van een vergeten oorlog’ dat diezelfde middag opende in het naastgelegen museum van Bommel van Dam.
Bevrijd: Veteranen van een vergeten oorlog
“Ik heb getracht om met mijn project het hele verhaal vanuit verschillende invalshoeken te vertellen”, vertelt Brendan. Na een eerste contact met het veteraneninstituut gaf hij diverse presentaties bij bijeenkomsten van Indië veteranen. Op zijn vraag of zij bereid waren om hun verhalen te delen, ontving hij al snel veel handgeschreven brieven met ervaringen. Zijn tentoonstelling omvat uiteindelijk 29 verhalen en 30 portretten. Het laatste portret is van zijn vader. “Hij vertegenwoordigt het grootste deel van de veteranen, namelijk de groep die er niet over kan, of wil praten”.
Gasten, films en muziek
Ook te gast aan tafel was Oud Veteraan Wiel Holla (1938). Ondanks dat hij nog jong was toen de bevrijding zich aandiende, herinnert hij zich nog veel uit die tijd. “Natuurlijk waren mensen blij met de bevrijding, maar er was weinig ruimte om ook daadwerkelijk feest te vieren naast alles wat er was verwoest”. De gesprekken werden afgewisseld met live muziek door o.a. de leadzangeres van de band Ming’s Pretty Heroes en shortfilms over vrijheid uit o.a. Indonesië. Ook werd er een preview getoond van een in Marokko opgenomen film, welke op 5 mei in première gaat tijdens het Bevrijdingsfestival Rotterdam.
Song over vrijheid
Deze film vertelt het verhaal van singer- songwriter en ex activist Abdelmalek El Andaloussi in de tijd van het regime van Hassan II. Via zijn muziek stelde hij de onderdrukking van een hele generatie aan de kaak en werd daarvoor gevangen gezet. Jaren later ontmoet hij Hamid El Hadri, frontman van de beroemde Marokkaanse band Mazagan. Hij overwint zijn angst om weer te gaan zingen. Samen nemen ze het nummer Andaloussi op. Een song over vrijheid.
Tamazight
Dat de vrijheid van het zingen in je eigen taal of dialect niet overal een vanzelfsprekendheid is weet ook de in Venlo opgegroeide en uit Marokko afkomstige Numidia el Morabet. Samen met haar vader zingt ze Tamazight, een Berbertaal. “Vrijheid betekent voor mij dat iedereen gelijk wordt behandeld, respect voor elkaar heeft en zonder vrees zijn mening kan vertellen”, aldus Numidia (The Voice Kids).
Napraten onder het genot van de Taste of Freedom
Na afloop van het plenaire programma wordt het publiek getrakteerd op verschillende bereidde broden uit alle windhoeken. Brood staat immers voor delen. In een speciaal daarvoor ingerichte zaal is ruimte om meer shortfilms over vrijheid naar keuze te bekijken en waar veel mensen nog eens rustig met elkaar napraten over de ware betekenis van vrijheid. “Vrijheid is immers de meest diepe waarde die ons allemaal verbindt”, aldus een tevreden organisatie.