Speciaal ter viering van 70 jaar bevrijding gaat About Freedom on tour. Het festival strijkt neer in totaal 12 steden en dorpen die liggen aan de historische bevrijdingsroute.

Zutphen Warnsveld | 29 maart | Burgerzaal, Lange Hofstraat 4, Zutphen centrum

Burgerzaal in het teken van de vrijheid
Het rondreizend vrijheidsfestival About Freedom was zondag te gast in de gemeente Zutphen-Warnsveld. De Burgerzaal stond deze middag in het teken van het vieren en herinneren van 70 jaar bevrijding. Het programma werd met een warm welkom geopend door burgemeester Arnold Gerritsen. “Het is belangrijk dat ‘About Freedom’ vandaag in Zutphen/Warnsveld is, want de 2e wereldoorlog heeft ook hier diepe sporen in de herinnering achtergelaten. Het is goed, ook in 2015, om te beseffen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, en er altijd al geweest is. Nog steeds is vrijheid iets om bewust van te genieten”, zo sprak hij.

DSCF0056
Vrijheidsverhalen aan de keukentafel
Aansluitend volgden er interviews van Petra Stienen, publiciste en Arabiste, in gesprek met mensen die oorlog en onvrijheid van dichtbij hebben meegemaakt. Onder hen de heer Henk Mulder (84).

“De herinneringen aan de oorlog staan in mijn geheugen gegrift”, vertelt hij. “Ik was een jaar of 8 toen de oorlog uitbrak. Ineens marcheerden er soldaten door de straat… het was oorlog”. De bevrijding 5 jaar later herinnert hij zich ook goed. “We schuilden die dagen in de kelder. De granaten en het mitrailleurvuur klonk nog door de straten. Ik was zo ontzettend bang. Maar uiteindelijk was het voorbij. Ik hoorde roepen: ‘Henk kom eens boven, de oorlog is voorbij’. Toen ik de Canadese soldaten door de straten zag lopen, in een ander kostuum, zonder helm, maar met baret, toen wist ik het meteen… we zijn bevrijd!”

DSCF0062
Blijf in gesprek

Als lid van het organiserend comité van het project Warnsveld 1940 – 1945 zet Mulder zich vandaag de dag nog actief in voor de herdenking van de bevrijding. “Het is belangrijk om het hele verhaal goed door te geven aan de volgende generatie. De negatieve en de positieve zaken, maar leer ze daarbij het positieve. Blijf met elkaar in gesprek, blijf de hoop koesteren, leef niet in angst, maar leef in vrijheid en geluk met elkaar samen”.

Waar de burgemeester deze middag zijn paspoort meenam als symbool voor vrijheid, om te kunnen reizen zonder grenzen, bracht de heer Mulder de eerste krant na de bevrijding mee. “Het vrije woord mag niet gecensureerd worden. Dat is de grootste vrijheid die de mens kan hebben”, aldus Mulder.

Petra en Maryam

Vrijheid van meningsuiting
Behalve de heer Mulder werd ook de Zutphense Maryam Farokhnya geïnterviewd. Zij is één van de vele mensen voor wij vrijheid niet vanzelfsprekend is. Zeven jaar geleden vluchtte zij uit Iran en leerde zij opnieuw leven in vrijheid. “In Iran moest ik voorzichtig zijn in het uiten van mijn mening. Het is ontzettend fijn dat je in Nederland je vrije mening kan en mag geven.

About Freedom vervolgt haar programma op 11 en 12 april in Groningen en Borger, om vervolgens via Den Haag (23 april), Rotterdam (5 mei) en Arnhem (19 mei) de vrijheidstour af te sluiten op Terschelling.

Bekijk hier de foto’s van About Freedom in Zutphen